Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
BioLex
Opslagsværk med biologifaglige begreber
Danmarks dyr
Opslagsværk med danske dyr
Danmarks planter
Opslagsværk med danske planter
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med begreber i fysik-kemi
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
Søg i portalen


Af Kasper Berthelsen og Per Buskov

Det liv, der findes på vores jordklode, kan have næsten alle former, farver og størrelser. Tænk bare på, at der findes alt fra kæmpestore pattedyr, som fx 5 meter høje giraffer, tonstunge elefanter og 30 meter lange blåhvaler, til mikroskopiske bakterier. Og også alt lige fra den mest velduftende og farverige blomst til den mest slimede tudse.

Man kender næsten 1,4 millioner dyrearter, over 300.000 plantearter og næsten 50.000 svampe- og lavarter, og forskerne opdager hele tiden nye. Livet findes overalt, også på steder, hvor man har svært ved at forestille sig at noget kan leve. Selv på den dybeste havbund, hvor der aldrig kan trænge lys ned, på de højeste bjergtoppe, i de varmeste regnskove og på de koldeste issletter findes der forskellige former for liv.

Men hvordan er livet opstået, og hvordan er der blevet udviklet så mange arter? Hvordan har giraffen fået sin lange hals? Hvordan har påfuglen fået sine flotte fjer? Og hvorfor findes der både røde egern, sorte egern, jordegern, flyveegern og pungflyveegern? Det er evolutionen, der giver os svaret, og det skal vi se på i dette forløb.