Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
BioLex
Opslagsværk med biologifaglige begreber
Danmarks dyr
Opslagsværk med danske dyr
Danmarks planter
Opslagsværk med danske planter
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med begreber i fysik-kemi
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
Søg i portalen
Af Mads Emony

Ordet "medicin" stammer fra det latinske ars medicina og betyder "kunsten at helbrede". Medicin har været kendt i tusinder af år. Medicinmænd, heksedoktorer og kloge koner har forsøgt sig med diverse piller, cremer og pulvere for at kurere forskellige sygdomme. Blandt andet har man igennem tiden brugt både kviksølv, arsenik og tørrede dele af dyr og planter. Enkelte midler har virket. Mange har i stedet slået patienterne ihjel.

I begyndelsen af det tyvende århundrede havde man kun en begrænset mængde virksomme medikamenter til rådighed. I 1920 kunne man fx behandle infektioner med sulfapræparater, og i 1930 kom penicillinen. Men hvordan fandt man frem til de medikamenter, og hvordan virker de?

I dag har vi et hav af medikamenter, der kan hjælpe med helbredelsen af mange forskellige sygdomme. En stor del af de midler, der er kommet til efter 1960’erne er blevet testet grundigt. Men hvordan kan man undgå fortidens fejl og sikre sig, at den medicin, som man laver for at helbrede, ikke gør patienterne syge? Og hvad stiller vi op, når medicinen ikke hjælper? Det er nogle af de spørgsmål, I skal kigge på i dette forløb, hvor vi også skal se på, hvordan man opdager medicinens virkning.