Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
BioLex
Opslagsværk med biologifaglige begreber
Danmarks dyr
Opslagsværk med danske dyr
Danmarks planter
Opslagsværk med danske planter
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med begreber i fysik-kemi
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
Søg i portalen


 


Af Nikolaj Kristian Madsen

Sex er dejligt, og det er en stor del af det at være menneske. Det er et naturligt behov for alle, og sex er sundt og godt for vores trivsel og velvære. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man dyrker sikker sex, så man er beskyttet mod kønssygdomme og mod at blive uønsket gravid.

Mennesket har brugt prævention i mange tusinde år for at undgå, at kvinden blev gravid. I Biblen beskrives historien om Onan, som afbrød sit samleje og spildte sin sæd, for at kvinden ikke skulle blive gravid. I de gamle egyptiske skriftruller fra omkring år 1500 år før vor tidsregning beskrives et tampon, som er lavet af uld svøbt i honning, dadler og akacieblade.

Dette skulle efter sigende beskytte mod uønsket graviditet. Op igennem middelalderen brugte man okse- eller fåreskind som kondom. Man fastgjorde skindet omkring penissen med et lille silkebånd, og så var man beskyttet. Forskellige former for prævention mod graviditet har således været brugt i tidens løb i mange forskellige samfund. Men samtidig har flere religiøse samfund, både tidligere og nu, forbud mod prævention, da man mener, det strider mod menneskets gudsbestemte skæbne.

I dette forløb skal vi se på, hvilke sexsygdomme man beskytter sig mod, når man bruger prævention, og hvilke symptomer og konsekvenser sygdommene har. Desuden skal I blive klogere på, hvordan en række forskellige præventionsmidler virker. Når I har været igennem forløbet, skulle I gerne have en større bevidsthed om, at sikker sex er sjovere.