Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
BioLex
Opslagsværk med biologifaglige begreber
Danmarks dyr
Opslagsværk med danske dyr
Danmarks planter
Opslagsværk med danske planter
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med begreber i fysik-kemi
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
Søg i portalen

Kredsløbet

Hjertets funktion er at pumpe blodet rundt i kroppen. Men hvorfor er det vigtigt, at vores blod bliver pumpet rundt i kroppen? Man skelner mellem to kredsløb i kroppen: Lungekredsløbet, som også kaldes det lille kredsløb, og kropskredsløbet, som også kaldes det store kredsløb.

Lungekredsløbet begynder bag vores ribben, hvor lungerne sidder. Lungerne forsyner vores krop med oxygen (O2). Kredsløbet begynder i vores mund og næse, hvor luften bliver trukket ind. Luften fortsætter ned i luftrøret og videre ud til bronkierne. Derfra forgrener bronkierne sig til nogle mindre bronkioler, som igen bliver til nogle endnu mindre alveoler. Groft sagt kan man sammenligne det med et stykke broccoli (se illustrationen nedenfor).

Omkring alveolerne ligger et meget, meget fint net af de mindste blodårer vi har kroppen, der hedder kapillærerne. Her er kun et enkelt cellelag, som gør at det er muligt for oxygen at vandre over i blodbanen fra lungerne, samt for kuldioxid (CO2) at udvandre fra blodet og over lungerne, hvorefter vi udånder det. Oxygenmolekylerne binder sig til et protein i blodet, der hedder hæmoglobin. Hæmoglobin fungerer således som transportmiddel for oxygen i blodet. Oxygenets og kuldioxidens vandring ind og ud af cellerne kaldes for diffusion (læs mere om diffusion her).
 
Dette samspil mellem at tilføre frisk oxygen fra luften og samtidig at udskille kuldioxid fra kroppen er i store træk lungekredsløbets funktion.
Lunger, bronkier, alveoler

Se video om lungernes funktion.

Liv i lungerne

Lungerne har en livsvigtig funktion, og derfor er det vigtigt at vide noget om, hvad de kan, og hvordan du kan passe på dem. Vidste du fx, at lungerne hvert minut fyldes af fem-seks liter luft, og at de har en stor overflade, der ville dække ca. 80-120 m2, hvis de blev bredt ud? Det svarer til en halv tennisbane.

Lær meget mere om luft, lunger og sundhed på livilungerne.dk.

Kropskredsløbet

Når det iltede blod kommer fra lungerne til hjertet, pumpes det straks videre ud i kropskredsløbet, som også kaldes det store kredsløb. Det iltede blod bliver pumpet ud af hjertet gennem aorta, som er vores største blodåre. Derfra forgrener blodårerne sig ud i kroppen. De blodårer, som transporterer blodet væk fra hjertet, kaldes arterier. De blodårer, som bringer blodet tilbage til hjertet, hedder vener.

Se denne animation af, hvordan blodet iltes i lungerne og pumpes rundt i kroppen.

Hjertet

Højre halvdel af hjertet (blåt) pumper blodet til lungekredsløbet, og venstre halvdel (rødt) pumper blodet til kropskredsløbet. Hver side består af et forkammer og et hjertekammer. Mellem disse sidder der en klap, der sørger for at blodet kun kan løbe den ene vej.

Når vi omtaler højre side af hjertet, er det set i forhold til personen, som hjertet sidder i, og altså ikke din højre og venstre. Det er derfor, at figuren egentlig viser det modsatte.

Armen i vejret

Gå sammen to og to. Den ene af jer sætter sig godt til rette på en stol foran et bord og lader den ene arm hænge slapt ned langs siden, mens den anden arm strækkes i vejret.

  • Hold denne stilling i 1-2 min – og husk at sidde helt stille!
  • Hvad sker der?
  • Når tiden er gået, siger den ene makker til, og den anden lægger begge hænder samtidig på bordet foran sig.
  • Hvordan ser hænderne ud?
  • Lav en sammenfatning øvelsen, og forklar, hvad der sker med hænderne.