Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
BioLex
Opslagsværk med biologifaglige begreber
Danmarks dyr
Opslagsværk med danske dyr
Danmarks planter
Opslagsværk med danske planter
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med begreber i fysik-kemi
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
Søg i portalen
Af Mads Emony


Celler er de byggeklodser, som vores krop er bygget op af. Celler har mange funktioner, de skal kunne reparer sig selv, de skal lave kemikalier og energi, de skal styre vores muskler, og de ER vores muskler.

Inde i hver af vores celler ligger den opskrift, vi er bygget efter. Allerede inden et barn bliver født, kan man se meget om, hvordan det vil udvikle sig. Hvis man har behov for at vide om noget er galt med barnet, kan man undersøge det ved at tage en blodprøve fra det ufødte barn, fra moderkagen eller nogle gange blot med en simpel blodprøve fra moderen.

Langt det meste af tiden fungerer vores celler, som de skal. Men nogle gange går det galt. Cellen får en forkert besked, cellen er blevet lavet forkert, eller noget, der kommer udefra, har fået cellen til at ændre sig.

Hvordan kan det ske? Det skal vi kigge nærmere på i dette forløb – hvad det er der kan gå galt, hvad der får det til at gå galt, og hvad der sker med cellen og med hele organismen, når det går galt.

Hvad gør man, hvis det viser sig, at der er noget galt med et foster, eller der bare er en forhøjet risiko for, at der er noget galt? Det er et individuelt valg, men man kan alligevel godt prøve at leve sig ind i det og overveje, hvor man står.