Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
BioLex
Opslagsværk med biologifaglige begreber
Danmarks dyr
Opslagsværk med danske dyr
Danmarks planter
Opslagsværk med danske planter
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med begreber i fysik-kemi
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
Søg i portalen


 
Af Mads Emony, Katrine Hulgard og Caroline Vandt Madsen

Hvis du kommer til skade, brækker et ben, skærer dig på en kniv, så går du til lægen og bliver repareret. Du bliver syet eller får skinner på og et sæt krykker, og så klarer din krop selv resten. Hvis du bliver syg af noget, der kommer udefra, som lungebetændelse eller mellemørebetændelse, så får du penicillin, der hjælper kroppen med at slå invasionen ned. Resten klarer din krop selv.

Men hvad gør man, når kroppen ikke selv kan, når der mangler noget, eller der er for meget af noget andet? Så er man nødt til at tage medicin, måske hver eneste dag.

Det er dog noget, man arbejder på at ændre. Forskere håber på at kunne reparere vores celler, ligesom de kan reparere et brækket ben. Ikke med skinner og krykker, men med nye gener. Det kaldes genterapi.

Rundt omkring i verden er der forskere, der prøver at finde en måde at bruge genterapi til at helbrede de sygdomme, der starter inde i vores celler. Det kan være enkle medfødte genfejl, eller det kan være kræft. Målet er, at man bliver i stand til at helbrede så mange sygdomme som muligt, eller i det mindste at give dem, der er syge, et liv, der er så godt som muligt.

Vi ved meget om vores gener, men genterapi, dvs. behandling af sygdomme med nye gener, er et rimeligt nyt felt inden for biologisk forskning. Der bliver forsket rigtig meget i det, og forskerne lærer hele tiden nye ting. Det, de troede i går, viser sig måske ikke at passe i dag, og så må man prøve noget nyt. Sådan er forskning; man laver hypoteser, udtænker eksperimenter og lærer af erfaringerne. På den måde bevæger man sig hele tiden små skridt videre i retning af fx at kunne helbrede sygdomme, som vi ikke tidligere har kunnet helbrede.

I skal nu til at beskæftige jer med et emne, hvor der meget ofte dukker ny viden op, så det kan være en god ide også at finde andre kilder end dem, der nævnes her.