Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
BioLex
Opslagsværk med biologifaglige begreber
Danmarks dyr
Opslagsværk med danske dyr
Danmarks planter
Opslagsværk med danske planter
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med begreber i fysik-kemi
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
Søg i portalen


Af Nikolaj Kristian Madsen

”Spar på fedtet”, ”du bliver hvad du spiser”, ”husk 6 om dagen”, ”spis fisk 2 gange om ugen”, ”sluk tørsten i vand” og ”vær fysisk aktiv hver dag”. I har sikkert hørt disse slogans enten fra jeres forældre, skolen eller i reklamer og sundhedskampagner. I Danmark har vi fokus på en sund livsstil, og på at de fødevarer, vi sælger i butikkerne, lever op til nogle bestemte krav, hvad angår sundhed.

Men hvad betyder disse slogans for dig? Overvej lige et par sekunder, om du efterlever nogle af disse råd om kost og sundhed. Hvorfor mon Sundhedsstyrelsen skriver disse anbefalinger? Hvorfor er det vigtigt?

Fra livsnødvendighed til kunstværk

Mad er en livsnødvendig faktor for os mennesker, og vores evne til at dyrke og tilberede vores mad har været medvirkende til at bringe os til vores nuværende udviklingsstadie. I dag kan mad være så avanceret tilberedt og anrettet, at det kan betragtes som kunst, og selvom vi her i Danmark traditionelt måske ikke har verdens mest raffinerede madkultur, har vi nogle af verdens bedste kokke og restauranter.

Der bliver givet mange råd om, hvordan vi skal spise for at leve sundt, og der opstår hele tiden nye trends for, hvordan vi skal spise. Nogle ernæringseksperter går tilbage i tiden og siger, at vi bør spise, som vi gjorde i stenalderen. Andre siger, at vi skal undgå for mange kulhydrater, og endelig er der dem, som mener, at vi skal spise alt råt! Samtidig kan religion eller andre overbevisninger være grund til, at man fx undgår at spise svinekød eller lever som vegetar. Men hvilke råd skal man egentlig følge, og hvad er sundt for vores krop?

Dette forløb handler om den mad, du spiser, hvilken mad du bør spise, og hvilken mad du i fremtiden måske kan forvente at skulle spise. Du skal lære noget om, hvad maden består af, vitaminer og mineraler, energibehov, samt hvilken mad vi kan forvente at komme til at spise i fremtiden.