Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
BioLex
Opslagsværk med biologifaglige begreber
Danmarks dyr
Opslagsværk med danske dyr
Danmarks planter
Opslagsværk med danske planter
Fysik-kemi Lex
Opslagsværk med begreber i fysik-kemi
Geografi Lex
Opslagsværk med begreber i geografi
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
Søg i portalen



Af Nikolaj Madsen

De fleste af jer kender nok pakkerne med frosne ørreder fra supermarkedet og har sat tænderne i sådan et stykke ørred. Men hvordan ender de der i køledisken?

Mange mennesker har nok en forestilling om, at de ørreder de spiser, er fanget af en fisker med et garn og derefter slagtet, inden de kommer ud i butikkerne. Sådan foregår det også stadig i nogle tilfælde, men gennem de senere år er produktionen af opdrættet ørred vokset på verdensplan. Opdrættet kan foregå i såkaldte dambrug.

I dette forløb skal I primært lære om opdræt af regnbueørreder i ferskvandsdambrug. I vil dog også læse om andre former for fiskeopdræt, som fx havbrug. Fiskeopdræt og dambrug har eksisteret i mange tusind år. De første kendte eksempler stammer fra Kina og rækker mere end 4500 år tilbage i tiden. Her var det karper, som man opdrættede i damme. I Europa blev opdræt af fisk almindeligt i middelalderen, da vilde fisk i flere lande var en sjælden og en dyr vare.

Det første ørreddambrug i Danmark var Hvilestedgård, som blev grundlagt ved Kolding i 1894. I dag er der cirka 230 ferskvandsdambrug, som alle er placeret i Jylland.